Waarom ambtenaren in een spagaat zitten…
De grote vraagstukken van deze tijd vragen om een overheid die niet alleen betrouwbaar en efficiënt is, maar die ook sturing en richting geeft. Het vraagt om een andere rol van de overheid. Om vernieuwende methoden, op alle bestuurlijke niveaus. Het vraagt om een ‘transformatieve overheid’.
Grondlegger van het gedachtegoed van de transformatieve overheid is politicoloog en transitiewetenschapper Rik Braams, met wie we regelmatig samenwerken. Braams onderscheidt 5 transitietaken, die de overheid nodig heeft om effectief aan transities te werken.
Op dit moment is de overheid nog zoekende naar deze nieuwe rol, houding en taken. En daarmee zit je als overheidsprofessional in een spagaat: je probeert een belangrijke transitie te versnellen, maar de cultuur, structuur en werkwijze van je organisatie zijn daar nog niet op ingericht.
Lees meer over het onderzoek van Braams naar een transformatieve overheid.
… en hoe wij jou en je team daarbij kunnen helpen
Hoe kun je als overheidsprofessional dan toch effectief aan transities werken? En gericht technieken en tactieken inzetten, naast het dagelijkse ren- en vliegwerk? Daar helpen wij je bij. We geven workshops en trainingen. En we helpen teams en organisaties met de structurele verandering die nodig is om effectiever aan transities te werken.
Workshop ‘Effectiever werken aan transities’
- Voor overheidsprofessionals die werken aan een duurzame transitie. Dat kunnen teams van één organisatie zijn, maar ook professionals van verschillende organisaties.
-
- Inzicht: waarom zijn het systeem en jouw organisatie nog niet ingericht op transities? Waar zitten de uitdagingen en knelpunten?
-
- Handvatten: wat betekent dat voor je dagelijkse werk? Welke rollen en tactieken kun je inzetten om toch effectief aan de slag te gaan met transities?
- Prijsindicatie: € 2000 voor een reguliere workshop.
Deze organisaties gingen je voor
Eerder gaven we workshops over dit thema aan o.a. het ministerie voor Infrastructuur & Waterstaat, de gemeente Amsterdam, provincie Utrecht, Lerend platform Energie & Omgeving en ambtenaren van verschillende gemeenten die werken aan de energie-, landbouw- of materialentransitie.
Structureler aan verandering werken?
Ben je toe aan een volgende stap met jouw team en organisatie? Wij helpen je in drie stappen op weg:
1) Diagnose. We maken een diagnose van de (institutionele) structuren, cultuur en werkwijzen die het uitvoeren van transitietaken belemmeren. Op basis daarvan formuleren we samen met jullie een gedragen doelstelling voor dit traject. Hierbij betrekken we zowel gemotiveerde medewerkers als beslissers.
2) Plan van aanpak. We maken een plan van aanpak om de geformuleerde doelstelling te bereiken. De stappen daarheen maken we heel concreet: wie doet wat wanneer?
3) Aan de slag! Afhankelijk van welke expertise en capaciteit jullie in huis hebben, kunnen wij ondersteuning bieden in een vorm en intensiteit die past. Denk aan het begeleiden van intervisie, inhoudelijk (beleids)advies geven, verbeteren van besluitvorming en samenwerking, training geven, sparringpartner zijn of voortgang monitoren.
Ruimte voor maatwerk
Natuurlijk is iedere organisatie anders. Daarom passen we onze aanpak aan op basis van jullie situatie en wensen. Aanpassingen kunnen gaan over de omvang van de drie stappen, welke activiteiten door jullie/ons worden uitgevoerd, of over de mate van ondersteuning die jullie nodig hebben. Ook evalueren we na iedere stap de voortgang, en sturen bij waar nodig.
Deze organisaties gingen je voor
We hebben eerder gewerkt aan de transformatieve overheid bij o.a. de Metropoolregio Amsterdam en de Provincie Utrecht.