Project afgerond

Milieu-impact omlaag met een PvE voor circulaire installaties

Energie en wonen Duurzame strategieën & beleid

De uitdaging

Woningcorporaties staan voor een enorme verduurzamingsopgave. Klimaatinstallaties spelen een cruciale rol bij het energiezuinig maken van woningen, maar hebben zelf een grote milieu-impact. Ze bevatten schaarse materialen, hebben een relatief korte levensduur en zijn vaak lastig te recyclen. Dit kan – en moet – anders.
Maar hoe kunnen woningcorporaties, fabrikanten, onderhoudspartijen en installateurs samen circulaire installaties toepassen in hun beleid en projecten? Er is behoefte aan duidelijke kaders, een gemeenschappelijke taal en concrete handvatten.

Daarom hebben we, samen met woningcorporaties, marktpartijen en kennisinstellingen, een Programma van Eisen (PvE) ontwikkeld: een praktisch raamwerk waarmee circulaire klimaatinstallaties de standaard kunnen worden.

Het team

Lisa van Welie (zij/ haar)

Transitiemaker

Partner(s)

Onze oplossing

Om tot een gedragen en toepasbaar PvE te komen, hebben we in samenwerking met woningcorporaties, fabrikanten, installateurs en onderhoudspartijen de belangrijkste principes gedefinieerd. De basis is een raamwerk met haalbare én ambitieuze principes. Deze principes zijn onderverdeeld in drie thema’s: milieu-impact, materiaalgebruik en waardebehoud. Binnen deze thema’s is een verdeling gemaakt in fase 1: het installatieconcept en fase 2: de selectie van producten.

Tijdens de lancering op 23 januari 2025 bij Inventum in Houten presenteerden we het PvE aan een betrokken publiek.

Dit project is een initiatief van Stroomversnelling, Squarewise en C-Creators, in opdracht van Techniek Nederland, Stichting OPEN, Provincie Flevoland, Bouwcampus, Provincie Noord-Holland en Verbouwstromen.

Met dank aan onze partners: Dutch Green Building Council (DGBC), Meijs Ingenieurs BV, TVVL, Lente-akkoord 2.0, de Alliantie, Woonwaard, Woonin, Woonzorg Nederland, Breman, Itho Daalderop, Stekerbaas, Inventum Technologies, Hoppenbrouwers, Dura Vermeer, BAM Wonen, Bonarius.

  • Interviews

    Met opdrachtgevers en aanbieders, om inhoud op te halen voor het PvE. Hoe speelt dit thema in de branche? Wat maakt een installaties nu echt circulair? Welke circulaire oplossingen en principes bestaan al? En welke zijn in ontwikkeling?
  • Drie bijeenkomsten

    Samen met de betrokken partijen maken we het raamwerk en stellen we de inhoud vast.
  • Programma van Eisen

    Alle antwoorden en principes leggen we vast in een concreet PvE. De focus ligt op gebouwgebonden klimaatinstallaties bij renovaties en verduurzaming van bestaande woningen.

(Verwachte) impact

Het Programma van Eisen voor circulaire klimaatinstallaties is nu beschikbaar! Download het PvE hier. Dit document helpt woningcorporaties en andere partijen om circulaire installaties concreet toe te passen in beleid, samenwerkingen en aanbestedingen. Hoe je het PvE gebruikt? Bij het opstellen van beleid en strategie, in afspraken met co-makers en marktpartijen, en bij uitvragen en aanbestedingen.

Het uitgangspunt: de milieu-impact van installaties voor verwarmen, koelen en ventileren minimaliseren. Dit PvE richt zich op gebouwgebonden klimaatinstallaties gedurende productie, installatie, gebruik, onderhoud en einde levensduur. Maar ook voor andere opdrachtgevers en marktpartijen biedt dit een waardevol instrument.

Er is steeds meer aandacht voor de milieu-impact van verduurzamingsmaatregelen bij woningen. Zeker als het gaat om bijvoorbeeld (biobased) isoleren. Maar het verkleinen van de impact van installaties blijft achter. En dat terwijl installaties vaak verantwoordelijk zijn voor meer dan 60 procent van de milieu-impact van deze maatregelen. 
 Met dit PvE zetten we een belangrijke stap in de juiste richting.