De spagaat van de transitie-ambtenaar: zo creëer je ruimte om te doen wat nodig is | Nieuwsbrief #1

ambtelijke ruimte nieuwsbrief transformatieve overheid Nieuwe waarden Duurzame strategieën & beleid

Dieke Schutjens (zij/ haar)

Transitiemaker

ambtelijke ruimte bouwen

Lees deze nieuwsbrief online | Klik hier om je in te schrijven

“Soms twijfel ik. Doe ik wel wat de transitie écht nodig heeft? Wanneer ga ik een grens over? Rechtvaardigt het publiek belang mijn handelen? En zo ja: hoe neem ik dan mijn ambtelijke organisatie en de politiek mee?”

Werk je als overheidsprofessional aan een duurzame transitie? Dan herken je je misschien wel in deze worsteling. 

Ik heb het voorrecht om met jullie te werken: de ambtenaren die zich onvermoeibaar inzetten voor een circulaire economie, eerlijke energietransitie of een volhoudbaar landbouwsysteem. Die handelen vanuit langetermijnperspectief, publiek belang en goed bestuur. 

Maar ook – of juist? – met zo’n instelling loop je soms vast. Kom je klem te zitten tussen wat je vindt dat zou moeten, wat je denkt te mogen en de ruimte die je daarvoor krijgt.  

Hoe creëer je dan ruimte in je werk om jouw transitie-opgave écht verder te brengen? 

In deze nieuwsbrief: 

  • Waarom transitiewerk schuurt met de klassieke ambtenarenrol 
  • Voorbeelden van dilemma’s uit de praktijk 
  • Drie tactieken om ambtelijke ruimte te creëren

Waarom schuurt transitiewerk met de klassieke ambtenarenrol? 

Bestuurlijke tradities bestaan niet voor niets. De rechtmatige, presterende en samenwerkende overheid schrijft voor dat je als ambtenaar: 

  • gebonden bent aan strikte regels en procedures 
  • de markt ruimte moet geven 
  • pas mag ingrijpen bij voldoende draagvlak  

Maar werken aan transities vraagt méér van een ambtenaar. Bijvoorbeeld: als overheid helder uitspreken waar we naartoe gaan. Of oude, niet-duurzame praktijken afbouwen. Dat wringt met de bestaande bestuurlijke norm.  

Daarmee zit je als overheidsprofessional in een spagaat: je wilt een transitie versnellen, maar het systeem is daar (nog) niet op ingericht. 

Voor effectief transitiewerk is initiatief, creativiteit, ondernemerschap en lef nodig. Buiten de gebaande paden treden. En dat schuurt, want traditioneel verwachten we van ambtenaren dat ze neutraal en objectief beleid uitvoeren. 

Transitiewetenschapper Rik Braams beschrijft in zijn proefschrift hoe overheden omgaan met transities en welke rol ambtenaren daarin spelen. De publieksversie, De Transformatieve Overheid, bundelt columns, interviews en praktische inzichten (leestip!).  

We zetten dit gedachtegoed regelmatig in bij onze opdrachten.  

Dilemma’s uit de praktijk 

In mijn werk spreek ik veel ambtenaren die met deze spagaat worstelen. 

Bijvoorbeeld in de energietransitie. Je werkt aan een proeftuinwijk, en collega’s vrezen precedentwerking: als deze wijk extra ondersteuning en middelen krijgt, moeten andere wijken dat dan ook? Zijn de juridische uitzonderingen die hier gelden straks de nieuwe norm?  

De bestuurlijke traditie schrijft voor dat je gelijk moet handelen. Maar transities vragen juist om echte experimenten – en dus om uitzonderingen mogen maken.  

Of neem een dilemma uit de landbouwtransitie. Onderzoek laat zien dat gewasbestrijdingsmiddelen risico’s opleveren. De landelijke overheid is nog zoekende naar passend beleid. Maar ambtenaren op provinciaal niveau maken zich zorgen over de (volks)gezondheid. Hoe ver kun je dan gaan in je advies over normering en afbouw van deze middelen? Blijf je neutraal en schets je verschillende scenario’s? Of neem je stelling en geef je een duidelijke richting mee? 

In de kern gaan deze dilemma’s over de vraag: hoe creëer je ruimte om te doen wat nodig is voor de transitie?

Drie tactieken om ruimte te bouwen 

Om ambtenaren te helpen hierin behendiger te worden, schreef ik vorig jaar samen met mede-onderzoekers van DRIFT en GovernEUR het rapport Ambtelijke Ruimte Bouwen. Gebaseerd op diepte-interviews met ambtenaren en theoretisch onderzoek.  

Om de inhoud van het rapport tot leven te brengen, ontwikkelden we een kaartspel met 32 tactieken.  

De tactieken helpen je om dilemma’s bespreekbaar te maken – zonder te verzanden in fundamentele discussies over wat een ambtenaar wel of niet mag (die eindeloos kunnen worden – sla de kranten er maar op na). Ze nodigen uit om bewust en tactisch te kijken naar de ruimte die je kunt creëren. In je eigen organisatie én richting politiek en samenleving.  

Het rapport en het kaartspel zijn ontwikkeld rond casuïstiek uit de lokale energietransitie. Inmiddels zetten we het spel ook in bij ministeries, provincies en in andere transitieopgaven, zoals landbouw en circulaire economie.

Mijn drie favoriete tactieken

1. Bouw interne coalities

Veranderen lukt niet alleen. Het is riskant, demotiverend en vaak minder effectief. Zoek collega’s die dezelfde uitdaging zien en werk samen aan een aanpak. 

Zo ken ik een gemeenteambtenaar die het werken in silo’s binnen de wijkaanpak wilde doorbreken. Met collega’s van klimaatadaptatie startte ze gezamenlijke overleggen. Eerst zonder medeweten van het MT. Maar toen de samenwerking zichtbaar effect had, kregen ze een gezamenlijke opdracht mee.

2. Gebruik loyale tegenspraak in de politieke ruimte

Ambtenaren signaleren vaak vroeg wat er mis dreigt te gaan. Soms met serieuze gevolgen voor bewoners en overheden. Spreek je uit. Tegenspraak is vaak juist een vorm van loyaliteit: je neemt je bestuurder serieus en helpt om beter onderbouwde keuzes.  

Het vraagt lef om een conflict aan te gaan. Zorg daarom dat je rugdekking hebt. 

3. Maak tactisch gebruik van informatie

Wie bij een gemeente werkt, weet: een ambitieuze gemeenteraad is zowel een kans als een uitdaging. Transitieopgaven zijn vaak technisch en complex; dat maakt een raadslid zich niet zomaar eigen.  

Denk daarom goed na over hoe je informatie opbouwt. Wat moet de raad nú weten? Wat is de hoofdboodschap? En wat volgt later – en hoe zorg jij dan dat de juiste informatie beschikbaar is? 

Bonustip: maak anderen deelgenoot

Bestuurders en collega’s van andere afdelingen zijn vaak onvoldoende op de hoogte van de dilemma’s waar jij tegenaan loopt. Houd die niet voor jezelf. Deel ze. 

Zeker als je bestuurlijke dekking nodig hebt, is het belangrijk dat je bestuurder de uitdagingen van jouw opgave begrijpt. En als je ruimte wilt om te experimenteren, helpt het als je juridische collega bijvoorbeeld snapt wat de waarde van een experiment is – en welke onzekerheden erbij horen. 

Zelf aan de slag? 

Aan de slag met de 32 tactieken

Wil jij de tactieken voor ambtelijke ruimte inzetten voor reflectie, intervisie of dialoog binnen jouw team, organisatie of opgave? Mail me gerust, via dieke@squarewise.nl.

Workshops voor ambtenaren in de landbouwtransitie 

  • In september start een nieuwe editie van onze training ‘Vooruit in het landelijk gebied’. Daarin pas je het gedachtengoed en de tactieken van de Transformatieve Overheid en ambtelijke ruimte toe op de dilemma’s die jij in de praktijk tegenkomt.