
Impact maken we samen
Nadine Troost is transitiemaker. Haar voornaamste aandachtsgebied en expertise: regeneratief bouwen. Ze was onder meer één van de drijvende krachten van het levende paviljoen in Wijchen.
Foto: Wooncoöperatie De Warren, één van de uitgelichte projecten in het rapport. Fotograaf: Jeroen Much
De wereld een beetje mooier achterlaten dan we haar hebben gevonden. Dat is de drijfveer achter het rapport Bouwen voor Bloei – een visie op regeneratief bouwen in Nederland vol inspirerende voorbeelden uit de praktijk, geschreven door collega’s Nadine Troost en Hannah Floor.
Regeneratief bouwen is bouwen dat niet alleen minder belastend is, maar dat waarde toevoegt aan natuur, gemeenschap en welzijn. Het gaat om een fundamentele omslag in denken én doen. Niet minder slecht, maar actief goed. Bouwen aan een leefomgeving waarin mens en natuur weer in balans zijn.
In gesprekken met professionals in de bouw merkte Nadine (expert regeneratief bouwen) dat steeds dezelfde vragen terugkwamen:
Met die vragen als startpunt gingen Nadine en Hannah zeven maanden lang op onderzoek uit. Het resultaat is een helder en toepasbaar holistisch kader, specifiek ontwikkeld voor de Nederlandse context – aangevuld met zeven inspirerende voorbeeldprojecten die regeneratieve principes in de praktijk brengen.
Het rapport biedt geen rigide stappenplan, maar een uitnodiging tot reflectie en actie. Het is een handelingsperspectief voor bouwbedrijven, ontwerpers, beleidsmakers en bewoners die willen bijdragen aan een gebouwde omgeving die niet uitput, maar verrijkt.
Regeneratief bouwen laat zich niet vangen in een checklist. Het vraagt om het stellen van de juiste vragen, om keuzes die passen bij de plek, de mensen en de tijdgeest. Bouwen voor Bloei helpt daarbij.
Bouwen voor Bloei is een must-read voor iedereen die betrokken is bij de toekomst van bouwen en wonen: van bouwbedrijven tot aannemers tot adviseurs. Het rapport kwam tot stand met input van vele professionals uit het veld die hun kennis, visie en praktijkervaring hebben gedeeld.
Download het rapport hier
En ontdek hoe ook jouw project kan bijdragen aan een leefomgeving die veerkrachtig, inclusief en regeneratief is.